Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nevědomí

11. 10. 2020

 

 

Když přežívám s kůrkou z platu,
fandím děsu nad propastí,
najdu smysl v destilátu,
v nevědomí temných slastí.

Opájím se vírou v kdysi,
jež se stane modlou noci,
ve snu vyzývám hlavu krysí,
probouzím se do bezmoci.

Ráno zbývá najít sklenku,
a byť život ruce lomí,
připíšu jen na účtenku:
„Vivat sladké nevědomí!“

 


11. října 1768 se narodil Jean-Édouard Adam, francouzský chemik a fyzik. Je vynálezcem metody destilace alkoholu z vína, která byla převratná pro rozvoj pěstování vína ve střední Francii a přinesla oblasti ekonomickou prosperitu. Občas ale destilát pomáhá, byť jen na velice krátkou chvíli, zapomenout na pouhou iluzi prosperity... :-(
***
Podobné texty:   «Alkohol a jiné chuťovky»   «Věda a technika»


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář